6 tips voor betere kerning

Er zijn verschillende manier om je tekst te kernen, bijvoorbeeld automatisch, maar de allerbeste manier is toch wel handmatig. Handmatig kernen kan best lastig zijn, zeker in het begin, daarom geef ik je 6 tips die je helpen.

Kies je lettertype

Ieder lettertype vraagt om zijn eigen kerning. Wees er dus zeker van dat het lettertype dat je hebt gekozen ook het lettertype is dat je gaat gebruiken. Als je halverwege het kernen je lettertype veranderd, kun je weer opnieuw beginnen.

Eerst leading en tracking

Wil je de leading en tracking van je tekst aanpassen? Doe dit dan voordat je bezig gaat met de kerning. Doe je het na het kernen, dan heeft dit invloed op de aanpassingen die je al hebt gemaakt.

Gebruik de shortcut

In programma’s als Photoshop, Illustrator en Indesign vind je de kerning knop onder het deelvenster of knop “Teken”. Je kunt tussen twee letters staan en handmatig op de knop drukken, maar dit duurt natuurlijk te lang. De snelle en makkelijke manier is alt ingedrukt houden terwijl je het linker of rechter pijltje op je toetsenbord indrukt.

Ken de letter-relaties

Alle letters bestaan uit horizontale, verticale, diagonale of ronde lijnen. Zet twee letters naast elkaar en er ontstaat een relatie. De relatie tussen die letters bepaald de afstand/witruimte. Hier een ezelsbruggetje die je kan helpen:


Twee rechte letters zijn vrienden. Een rechte en een ronde letter zijn familie. Twee ronde letters zijn partners. (zie afbeelding)
Diagonale letters zijn buren. Ze wonen naast elkaar, maar de afstand kan variëren.

Gebruik trucjes

Hak woorden in sets van drie letters. Bijvoorbeeld het woord ‘kerning’ bekijk je als: ker, ern, rni, nin, ing. Zie je het even niet meer omdat je al een tijdje bezig bent of omdat je een lastig lettertype hebt? Zet je tekst dan op de kop of knijp met je ogen. Neem ook af en toe pauze, met vierkante ogen is het lastig werken.

Oefening baart kunst

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar met heel veel oefenen en heel vaak doen wordt je beter. Wil je testen hoe goed je bent? Speel dan deze game: kerning game

Contact

Stuur een berichtje

0630264054

info@sanne-elisabeth.nl

Maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00

KVK 62492217 NL003484964B56