Typografie: in alle vormen en maten

Typografie is overal. Van de apps op je telefoon, de verpakkingen in de supermarkt en de brieven van de belastingdienst tot de ondertiteling van je favoriete serie op Netflix. Het is meer dan alleen tekstopmaak. Typografie is de kunst van het vormgeven, zetten, drukken en opmaken van tekst. Het maakt je tekst leesbaar, geeft context, laat letters sfeer en emotie uitstralen en kan er voor zorgen dat één woord een verhaal vertelt.

Dit is deel drie van een serie artikelen over typografie. Na het lezen van de serie weet je het verschil tussen kerning en tracking, ken je de anatomie van letters en kijk je nooit meer hetzelfde naar tekst.

Typeface of font?

De term font wordt vaak gebruikt voor wat eigenlijk een typeface is. In het Nederlands hebben we niet echt verschillende termen voor typeface en font en noemen we het allebei lettertype of lettersoort. Een Typeface is de term voor een familie van lettertypes, bijvoorbeeld Futura. Een font is een familielid binnen een typeface, bijvoorbeeld Futura condensed.

Vormen en maten

Van hairline tot en met ultra black: fonts komen in verschillende gewichten (weights). Sommigen van hen hebben ook een obliek (oblique/slanted) of italic versie. De oblique en italic lettertypes hellen allebei naar rechts, maar verschil tussen de twee is dat de oblique een schuingezette romein is en de italic een zijn eigen lettervormen heeft. Sommige typefaces hebben een condensed en wide font. Een condensed lettertype heeft smalle breedte-verhoudingen (width) en een wide lettertype een breed breedte-verhouding.

Veel typefaces komen met verschillende weights, oblique of italic en breedte-verhoudingen. Wil je graag Helvetica italic hairline en kun je dat lettertype nergens vinden? Dan raad ik aan opzoek te gaan naar een ander sans-serif typeface die wél een italic hairline bevat, want de makers hebben lang over hun letters nagedacht en er hard aan gewerkt. Van sleutelen aan goede typefaces en fonts komt weinig goeds.

Dikke, dunne, rechte, schuine, brede of smalle letters: respecteer hun vormen en maten!